null

Besplatan i otvoren kancelarijski paket
Objavljen: Apache OpenOffice 4.1.13

Zašto

Gde

Još razloga

Volonteri, ne amateri

Komplikovan softver, razvijen od strane volontera?

Apache OpenOffice se razvija 100% od strane volontera. Apache ne plaća za programere, za prevodioce, za osiguranje kvaliteta, za marketing, za UI, za podršku, itd. Naravno, mi smo spremni da prihvatimo [donacije za Apache Software fondaciju] 1, da bi održali da naši serveri rade i za slične opšte troškove. Ali, naši proizvodi se u potpunosti razvijaju od strane volontera.

Neki korisnici su u početku zabrinuti ovom izjavom. Kako besplatan softver, razvijen od strane volontera, može biti uopšte dobar?

Talenat tako velik kao bilo koja korporacija

OpenOffice, kroz decenije postojanja i opstanka, je imao, i dalje ima koristi od doprinosa mnogih profesionalaca. Neki su sponzorisani od strane njihovih poslodavaca da volontiraju u ovom projektu. U jednom ili drugom trenutku Sun, Oracle, Novell, RedHat, IBM i drugi, finansirali su svoje zaposlene da rade na OpenOffice-u. Neki profesionalci su nedavno penzionisani i rade na projektu da zadrže svoje veštine oštrim ili da “vrate nazad” zajednici otvorenog koda. Drugi imaju biznis zasnovan na OpenOffice konsaltingu, a volonteri da sa projektom ostanu blizu potencijalnim kupcima. Drugi su učenici, proučavajući softversko inženjerstvo ili srodne oblasti, a učestvuje u našem projektu, kao oblik elektronskog stažiranja. Među našim volonterima je nekoliko programera sa preko decenijskim iskustvom rada na OpenOffice-u. Mi smo srećni da imamo mnogo talentovanih koji rade na ovom projektu na čemu nam zavide mnoge korporacije.

Dakle, naš svevolonterski princip je izjava o tome kako smo se organizovali: kao neprofitni. Ne plaćamo za programere. Ali, ovo nije izjava o profesionalizmu i talentu naših volontera. U stvari, veoma mali broj preduzeća bi moglo da priušti takav talent koji mi imamo, kao volonteri, pomažući sa Apache OpenOffice-om.

Pridružite nam se!

Ako posedujete veštine u programiranju, osiguranja kvaliteta, prevodilaštva, tehničkog pisanja, grafičkog dizajna, marketinga i srodnih disciplina, onda možete da napravite razliku volontiranjem u projektu Apache OpenOffice. Sa velikodušnim doprinosima vašeg vremena i talenta, možemo napraviti OpenOffice još boljim!

Apache Software Foundation

Copyright & License | Privacy | Contact Us | Donate | Thanks

Apache, OpenOffice, OpenOffice.org and the seagull logo are registered trademarks of The Apache Software Foundation. The Apache feather logo is a trademark of The Apache Software Foundation. Other names appearing on the site may be trademarks of their respective owners.