Language:

Besplatan i otvoren kancelarijski paket
Apache OpenOffice 4.0.1 je objavljen!

Zašto

Gde

Još razloga

Čitanje ODF dokumenata (*.odt, *.ods, *.odp) sa Apache OpenOffice-om

Zašto Apache OpenOffice: OpenDocument format

"Windows ne može otvoriti ovu datoteku"

Da li ovo izgleda poznato?

Kada pokušate da otvorite ODF (Open Document Format) dokument, ali vi nemate instaliranu aplikaciju koja razume ODF, Windows vam iznad prikazuje dijalog koji se nudi da vam prikaže druge aplikacije koje mogu da čitaju ODF.

Ako se to desilo, onda možemo da pomognemo. Apache OpenOffice je nagrađivan, besplatan kancelarijski paket koji može da čita ODF dokumenta, kao i Microsoft Office-ova dokumenta.

Šta su ODF dokumenta?

ODF je ISO međunarodni standard za format za kancelarijske dokumente, kreiran 2006. ODF datoteke imaju sledeće ekstenzije:

Prednost ODF formata je da nije vezan za bilo koju aplikaciju kancelarijskog paketa. To je otvoreni standard koji može svaka kompanija da primeni u svom programu. OpenOffice koristi ODF format kao svoj podrazumevani format dokumenata. Većina drugih programa za obradu teksta, novijih datuma, takođe imaju mogućnost za uvoz i izvoz ODF datoteka.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice je vodeći kancelarijski paket otvorenog koda za obradu teksta, proračunskih tabela, prezentacija, grafika, baze podataka i još mnogo toga. On je objavljen od strane neprofitne Apache softverske fondacije. OpenOffice je dostupan na mnogim jezicima i radi na svim uobičajenim računarima. OpenOffice može da radi sa ODF dokumentima kao i sa dokumentima od drugih uobičajenih kancelarijskih paketa. Može se preuzeti i koristiti potpuno besplatno za bilo koju svrhu.

Ako želite više da pročitate o Apache OpenOffice-u, možete da pogledate ovde.

Šta ja treba da uradim da pročitam moj ODF dokument?

Preuzmite Apache OpenOffice i instalirajte ga na vašem računaru. Potrebno je samo nekoliko minuta da ga preuzmete i instalirate. Kada ste ga instalirali bićete u stanju da čitate i pišete ODF dokumenta.

Apache Software Foundation

Copyright & License | Privacy | Contact Us | Donate | Thanks

Apache and the Apache feather logo are trademarks of The Apache Software Foundation. OpenOffice, OpenOffice.org and the seagull logo are registered trademarks of The Apache Software Foundation. Other names appearing on the site may be trademarks of their respective owners.