OpenOffice.org 3.3

OpenOffice.org 3.3 на српском доноси нове могућности, бољу компатибилност са Microsoft Office форматима докумената, и побољшања у таблицама и презентацијама.

Најновија верзија 3.3 софтвера OpenOffice.org доступна је за бесплатно преузимање и у верзији на српском језику.

OpenOffice.org 3.3 снимак екрана
OpenOffice.org 3.3

OpenOffice.org је слободни и бесплатни канцеларијски софтверски пакет који садржи програме за обраду текста, таблице, презентације, шеме и цртеже као и базе података. Можете да га бесплатно преузмете са сајта пројекта sr.openoffice.org и легално користите на рачунарима у предузећу или код куће.

Локализацију на српски језик реализовао је Математички факултет у Београду у сарадњи са заједницом корисника, помогнут кроз трогодишњи пројекат Министарства за телекомуникације и информационо друштво. Циљ пројекта започетог у децембру 2007. године био је да се свим грађанима и привреди  понуди бесплатан и легалан основни рачунарски софтвер на српском језику и тако убрза укључење друштва и привреде у савремено информационо друштво. Током трајања пројекта Математички факултет у Београду и заједница корисника пакета OpenOffice.org објавили су 10 локализованих издања, на ћирилици и латиници, која су преузета скоро 200.000 пута. Развијени су и унапређени додаци за рад на српском језику попут нумерисања страница и ставки словима ћирилице, подршка за ћирилична имена у сертификатима за електронски потпис, додатака за пресловљавање и испис броја словима које је могуће преузети са сајта пројекта и инсталирати у локализовани или канцеларијски пакет на енглеском језику, према жељи корисника.

Поред рада на локализацији популарисани су иплаћени програми пракси за студенте унутар пројекта OpenOffice.org које спроводе компаније Google, Oracle и Novell, уз запажено учешће студената из Србије 2009. и 2010. године.

OpenOffice.org 3.3 доноси нове могућности, бољу компатибилност са Microsoft Office форматима докумената, побољшања у таблицама и презентацијама. Десет година од почетка развоја овај канцеларијски пакет прешао је пут од „слободне алтернативе“ до избора за преко стотину милиона корисника који цене слободу, поузданост и проширивост пакета OpenOffice.org укључујући и подршку за водећи међународно стандардизовани формат, отворени документ-формат (ISO 26300).

Математички факултет у Београду ће и у наредном периоду наставити да подржава пројекат локализације пакета на српски језик обезбеђујући инфраструктуру за сарадњу учесника и дистрибуцију инсталационих верзија. Сазнајте како можете да се придружите заједници и допринети локализацији на сајту пројекта или преко странице на Facebook-у.