Објављен OpenOffice.org 3.2.1

Београд, 4. јун 2010. — Објављен OpenOffice.org 3.2.1

OpenOffice.org заједница је данас објавила најновије издање најпознатијег слободног канцеларијског софтвера, OpenOffice.org 3.2.1.

OpenOffice.org 3.2.1 је такозвано мало издање које доноси исправке и унапређења без нових значајних могућности. Ново издање садржи сигурносне исправке и надоградња се препоручује свим корисницима. Ново издање је прво које подржава корпорација Oracle, и долази са измењеним знаком и поздравним екраном.

OpenOffice.org 3.2.1 поздравни екран

OpenOffice.org заједница се ближи својој десетогодишњици. Настављамо да радимо заједно као међународни тим на једном од највећих пројеката отвореног кода објављујући слободан софтвер који користи отворене стандарде“ каже Флориан Ефенбергер, координатор OpenOffice.org пројекта маркетинга. „Покретањем новог визуелног идентитета, настављајући пројекат Ренесанса и уз недавно објављен програм летње праксе за програмере, OpenOffice.org заједница позива и охрабрује све да се придруже напорима да унапредимо информациону будућност."

Наредно планирано издање је OpenOffice.org 3.3 које се очекује на јесен 2010. године. Десети рођендан OpenOffice.org заједница ће прославити на годишњој конференцији OOoCon која се ове године одржава у Будимпешти од 31. августа до 3. септембра.

Преузмите OpenOffice.org 3.2.1 са сајта пројекта http://sr.openoffice.org. У сарадњи заједнице корисника у Србији и Математичког факултета у Београду, а кроз пројекат Министарства за телекомуникације и информационо друштво Републике Србије чији је носилац проф. др. Душко Витас, сучеље програма је комплетно преведено на српски, ћирилицом и латиницом.

Напомене о сигурносним исправкама ће бити објављене кроз неколико дана на посебној страници.

Антрфиле:
OpenOffice.org пројекат чини међународни тим волонтера и плаћених сарадника који развијају, преводе, подржавају и промовишу водећи слободан канцеларијски пакет, OpenOffice.org. Модерна технологија која стоји иза пакета OpenOffice.org (UNO) је доступна и програмерима, систем интеграторима итд. за коришћење при писању проширења за OpenOffice.org или за израду нових производа.

OpenOffice.org користи Отворени документ-формат (енгл. OpenDocument Format, ISO/IEC 26300), а подржава и коришћене формате као што су они из пакета Microsoft Office, и доступан је за све главне рачунарске платформе на преко 90 језика. Објављује се под условима ГНУ Слабије опште јавне лиценце (енгл. GNU Lesser General Public Licence, LGPL) и може се користити без трошкова лиценцирања у било које сврхе, личне или комерцијалне.

OpenOffice.org заједница одаје захвалност значајној подршци од стране бројних компанија, укључујући корпорацију Oracle, наследника оснивача пројекта компаније Sun Microsystems и главног покретача развоја.

Сазнајте како и ви можете постати део пројекта и придружите нам се.