OpenOffice.org, nestašni desetogodišnjak

Beograd, 13. oktobar 2010. -

OpenOffice.org, nestašni desetogodišnjak

Pre tačno deset godina kompanija Sun Microsystems učinila je nezamislivo i javno pod slobodnom licencom objavila kompletan izvorni kod tada slabo poznatog kancelarijskog paketa StarOffice. Pod oznakom „OpenOffice605“, arhiva veličine 200 MB objavljena je 13. oktobra 2010. na novom sajtu i projekat OpenOffice.org mogao je da počne.

OpenOffice.org je danas najpopularniji slobodni kancelarijski paket, a najnovije izdanje 3 preuzeto je u više stotina miliona kopija. Učesnici projekta, korisnici, najpoznatije IT kompanije koje razvijaju sopstvena rešenja zasnovana na OpenOffice.org, programeri hobisti i studenti širom sveta danas preko Interneta svakodnevno sarađuju i pripremaju poboljšanja i nove mogućnosti. OpenOffice.org je svojim poslovnim i modelom razvoja uveo revoluciju na tržištu kancelarijskog softvera i iz izdanja u izdanje postaje sve popularniji.

Tokom prvih deset godina OpenOffice.org nam je doneo pristupačan i kvalitetan osnovni računarski softver, paket dostupan na mnogim, a otvoren za sve jezike sveta, proširiv i slobodan. Od početka je snažno promovisao otvorene XML formate dokumenata sa javno dostupnom specifikacijom koji obezbeđuju nezavisnost korisnicima i sigurnost da dokumenti neće ostati zarobljeni u zaboravljenim verzijama.

Predvodnik je u usvajanju otvorenog dokument-formata, međunarodnog ISO standarda zapisa kancelarijskih dokumenata koji je podrazumevano dostupan u OpenOffice.org, a sada prisutan i u svim drugim relevantnim kancelarijskim paketima, na računarima, telefonima ili u oblaku.

OpenOffice.org predstavlja savremeni kancelarijski paket sa programima za obradu teksta, tablice, prezentacije, baze podataka. Radi na uobičajnim računarima i bez troškova licenciranja može da se besplatno i legalno preuzme sa sajta http://sr.openoffice.org i koristi na neograničenom broju računara.

Predstavlja atraktivnu platformu za razvoj novih softverskih proizvoda, kroz dodatke i proširenja ili posebno razvijenu funkcionalnost. Sadrži mogućnosti za povezivanje i integraciju sa drugim softverom u računarskoj mreži.

OpenOffice.org zajednica, baš kao nevaljali desetogodišnjak, ne prestaje da izaziva i nameće novi još slobodniji i otvoreniji razvoj, sa ciljem da u narednim godinama OpenOffice.org ubrzano postane prvi izbor još većeg broja korisnika i zadovoljstvo postojećih.

Srećan rođendan, OpenOffice.org!

Torta